Przejdź do treści

Rzecz dla miejskiego ogrodnika

Rzecz dla miejskiego ogrodnika
Rzecz do domu i na biurko w bezdusznej korporacji – mini szklarnia do własnoręcznego wydrukowania i montażu! Groww.UAUproject.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Szklarnia na jedną roślinkę do własnoręcznego skompilowania? Rzecz dla posiadaczy drukarek 3D i wielbicieli domowego ogrodnictwa nawet w skali mikro.

Warszawski duet projektancki UAU Project, o którym wspominaliśmy już przy okazji zaprojektowanych przez nich pięknych zabawek, wpadł na świetny pomysł dla domowych ogrodników. Za drobną opłatą (od 6 euro w górę, co łaska) można pobrać od twórców pliki do własnoręcznego wydrukowania sobie części składowych szklarenki. Oczywiście, póki drukarki 3D w domach lub w punktach ksero się nie upowszechnią, będzie to raczej rzecz dla projektantów i zajawkowiczów. Na szczęście nie wiemy, czy nie nastąpi to szybciej, niż moglibyśmy się spodziewać – patenty na różne technologie druku wygasają aktualnie po kilkanaście na rok.

Części składowe zestawu Groww, Źródło: Groww.UAUproject.com

Szklarnia Groww składa się ze zwykłego słoika oraz drukowalnych, wodoodpornych elementów z PLA, czyli poliaktydu – stuprocentowo biodegradowalnego tworzywa pozyskiwanego np. ze skrobii kukurydzianej. Drukowalne części to podstawka oraz „doniczka” do dalszej uprawy już wyrośniętej rośliny. Dokładamy do nich szklany słoik w roli soczewki i kopułki dla rosnącej rośliny, ziemię oraz oczywiście sadzonkę lub nasionka do wysiania naszego mikro ogrodu. Po wyrośnięciu wyjmujemy wkład z ziemią i roślinką, traktujemy go jak doniczkę i dodrukowujemy sobie nowy, żeby jeszcze raz wykorzystać cały system.

rzecz

Roślinka ma się w szklarni jak pączek w maśle, źródło: Groww.UAUproject.com

Projekt szklarni Groww jest nie tylko tani, ekologiczny i słuszny, bo wspierający domową uprawę roślin nawet w trudnych miejskich warunkach, ale też urodziwy. Twórcy zadbali również o to, by był funkcjonalny – dopasowali drukowalne części do standardowych europejskich i amerykańskich rozmiarów słoików, by łatwo było dokupić (czy nawet wygrzebać z piwnicy) niezbędne części. Pozostaje tylko uzbroić się w drukarkę 3D (lub w cierpliwość) i ostrzyć sobie ząbki na wszystkie te egzotyczne zioła, które wyhodujemy w tych szklarnianych warunkach!

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

×