Przejdź do treści

Pochwała niedoskonałości

Pochwała niedoskonałości
Niedoskonałości jako zasada: ceramika tria Souda, © Courtney Reagor, SoudaSouda.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Niedoskonałości w ceramice nie da się ukryć. Jeśli popełni się błąd, od razu go widać. Nooo, chyba że to efekt zamierzony. Taki jak niedoskonałości i unikatowe cechy porcelany designerskiego tria Souda.

Niedoskonałości, czy może nawet bardziej autorskie piętno na ceramice, to jedną z form wyrazu nowojorskiego trio złożonego z niedawnych absolwentów Parsons School of Design: Isaaca Friendmana-Heimana, Shauna Kasperbauera i Lufta Tanakę. Ich trueschoolowe podejście do materiałów owocuje unikalnymi, sprytnie zaprojektowanymi produktami z zakresu oświetlenia, mebli i akcesoriów. Wykonują je z betonu wzmacnianego włóknem szklanym, przetworzonych plastikowych butelek, czy właśnie ceramiki odlewanej w szczególnych, skórzanych formach (sic!), które prowadzą do pojawienia się owych niedoskonałości. Taka produkcja pozwala Soudzie na tworzenie za każdym razem nieco innych egzemplarzy, wpisujących się w coraz powszechniejszą potrzebę posiadania unikatów i oryginalnych przedmiotów.

Seria pełnych tej pozornej niedoskonałości porcelany Kawa, na którą składają się wazony, popielniczki, lampy czy misy, to piękne, organiczne w formie i wizualnie lekkie obiekty.

Niedoskonałości zamienione w zalety, źródło: SoudaSouda.com

Z pewnością zyskują dodatkowe punkty, gdy weźmiemy je do ręki. Skórzana forma wielokrotnego użytku, w której odlewana jest ta ceramika, pozostawia bowiem ślady na powierzchni naczyń, przywołujące na myśl fakturę bandaża. To ciekawe odkształcenie podstawowego skojarzenia z porcelaną, które przywodzi na myśl dzieło filigranowe i niezwykle delikatne, które ocenia się przez pryzmat jego doskonałości. Prace Soudy wpisują się jednak w nurt, który traktuje odrzuty produkcyjne z fabryk porcelany jako interesujące artystycznie. W tym duchu niedoskonałości tworzy również Karina Marusińska, przekształcającej tzw. muszki, czyli wady, plamki i inne defekty porcelany, w zalety i unikatowe cechy swoich projektów.

© Courtney Reagor, źródło: SoudaSouda.com

Z kolei nie mający już wiele do czynienia z ceramiką, ale sporo z niedoskonałością świecznik i wysoki stolik z serii Kreten to obiekty ukształtowane w specjalnych elastycznych formach z gumy. Formy te „pracują” już po tym, jak zostanie do nich wlany wzmacniany włóknem optycznym beton. To sprawia, że – podobnie jak za każdym razem inna porcelana Kawa – przyjmują nieoczekiwane kształty.

Organiczna forma stolików jest w pewnym stopniu wynikiem działania praw fizyki, źródło: SoudaSouda.com

Najmniej grający z ideą przypadkowości i najbardziej zaangażowany projekt studia Souda to dekoracyjny żyrandol Bubble Chandelier, zrobiony w całości z przetworzonych butelek PET. Zainspirowany kształtem mydlanej bańki, tworzy lekką formę, która niesie ze sobą interesującą treść. Wszystkie wykorzystane butelki zostały odzyskane przez fundację Sure We Can, która jest jedynym miejscem w Nowym Jorku przetwarzającym puszki, które pomaga jednocześnie bezdomnym. Część dochodu ze sprzedaży żyrandola Bubble Chandelier trafia zresztą do Sure We Can i jest przeznaczana na poprawę warunków funkcjonowania ich brooklyńskiego centrum.

Butelki PET w nowym wcieleniu i porcelanowe wazy z niedoskonałościami, źródło: SoudaSouda.com

Jeśli nawet nie kupicie nic od Soudy, warto przyjrzeć się swojej ceramice i popatrzeć, czy aby coś, czego może jej brakować, nie dodaje jej charakteru. Razem z Soudą zostajemy rzecznikami niedoskonałości, którzy wołają z entuzjazmem „Och tak!” (po japońsku ten wykrzyknik określa właśnie słówko Souda).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zdrowie umysłu
Less Stress from Plants 60 kaps. wegański
60,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sporty zimowe i kryzys klimatyczny. Czy te dwa tematy da się pogodzić? Okazuje się, że niekoniecznie…

„Wybielacze, ftalany, ołów, rozpuszczalniki, środki owadobójcze. To wszystko wchłaniamy przez skórę”. Co siedzi w „sztucznych” ubraniach i jak na nas działa?

„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska

„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny

„Poczucie, że jest się trochę wyrzutkiem społeczeństwa, paradoksalnie sprawia, że czujemy więcej wolności”. Dlaczego coraz więcej ludzi nosi brudne buty, tłumaczy dr Krzysztof Świrek

„Odpowiednio dobrane kosmetyki naturalne mogą być używane przez każdego. Najczęściej sięgają po nie osoby świadome” – mówi Zuzanna Mierzejewska, organizatorka targów Ekocuda

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina! / fot. Mazurkiewicz Foto

Młody Polak jako pierwszy przekształca fusy do kawy w biodoniczki i folię skrobiową. Poznajcie 17-latka ze Szczecina!

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia / gettyimages

Zostawiasz resztki na talerzu? Płacisz karę! Tak restauracja walczy z marnowaniem jedzenia

„Człowiek stopniowo traci zmysł powonienia. Niektórzy eksperci ostrzegają, że może to nawet doprowadzić do zagłady ludzkości”. O jakości powietrza w naszych domach mówi dr hab. inż. Artur Badyda

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher / istock

Większość Polaków niepotrzebnie przegrzewa swoje mieszkania. O tym, jak płacić mniej za ogrzewanie, mówi Sylwia Majcher

Czy „depresja klimatyczna” istnieje? „Katastrofy pogodowe mogą poskutkować dużym kryzysem zdrowia psychicznego”

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada / istock

Czego nie wolno wyrzucać do toalety? Mama Chemik odpowiada i pokazuje zdjęcia

Mama Chemik: „Nie łącz octu z sodą. To błąd!”

153 mln ton żywności wyrzucone do kosza. Szokujący raport ujrzał światło dzienne

Jak prawidłowo zrobić kupę w lesie? Internauci pokochali tę instrukcję

W ogłoszeniach zaroiło się od ofert sprzedaży „gumowego ekogroszku”. Sylwia Majcher ostrzega, czym może skończyć się taka „oszczędność”

„Weekend w lesie wzmacnia układ odpornościowy na cały miesiąc. Przychodzisz i jesteś, a las cię wspiera” – mówi Maria Hawranek

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? "Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!" - przypomina Sylwia Panek / pexels

Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? „Sedes, zlew czy umywalka to nie kosz na śmieci!” – przypomina Sylwia Panek

„Takie historie dzieją się cały czas, tylko Odra jest na tyle dużą rzeką, że udało jej się przedrzeć do opinii publicznej” – mówi hydrolog i przyrodnik Piotr Bednarek

Mikołaj Golachowski: W ekologii nie chodzi o ratowanie planety

Taylor Swift skrytykowana za nieekologiczne działania. „Truciciel 2022”

„Wyglądanie przez okno nie jest metodą badawczą”. O tym, dlaczego powodzie nie wykluczają suszy, mówi dr Sebastian Szklarek

Tabletki

Wyrzucasz leki razem z ulotką? Zobacz, dlaczego nie powinnaś tak robić

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

×