HelloZdrowie

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

Slow food - co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady Pexels.com

Slow food to trend, który coraz odważniej wkracza do naszych domów. I nic dziwnego: badania naukowe udowodniły, że osoby spożywające swoje posiłki wolniej nie tylko lepiej przyswajają składniki odżywcze, ale również dłużej czują się najedzone. Opłaca się zwolnić!

Slow food – co to jest?

Slow food to sposób żywienia związany z pewną filozofią życia. Skupia się on m.in. na przygotowywaniu posiłków wyłącznie z naturalnych składników, pozbawionych sztucznych dodatków. Należy przygotowywać je powoli, spokojnie, czerpiąc z tego maksymalną przyjemność. Innymi słowy: jest to całkowite przeciwieństwo jedzenia typu fast food i całej, związanej z nim otoczki.

Slow Food to również międzynarodowa organizacja, która powstała w 1986 roku we Włoszech. Jej głównym celem jest ochrona i wsparcie lokalnych producentów żywności – zwłaszcza jeśli jest to żywność unikalna, której nie produkuje się w żadnym innym miejscu na świecie.

Slow Food – założenia

Główne założenia Slow Food to:

  • produkcja zdrowej żywności, o wyjątkowych walorach smakowych,
  • produkcja żywności, która nie szkodzi środowisku,
  • bioróżnorodność – wykorzystywanie unikalnych odmian gatunków,
  • utrzymywanie relacji pomiędzy producentami żywności a konsumentami,
  • organizowanie degustacji produktów,
  • ochrona wyjątkowego dziedzictwa kulinarnego i środowiska,
  • edukacja konsumentów i chęć zainteresowania ich metodami produkcji żywności,
  • przystępne ceny produktów dla konsumentów,
  • uczciwe warunki wynagrodzenia dla producentów.

Slow Food Polska

Pierwszy oddział organizacji Slow Food powstał w Polsce w 2002 roku, natomiast pierwszy jej projekt nosił nazwę „Oscypek”. Jego celem było wprowadzenie regulacji prawnych, które miały pozwolić na w pełni legalną sprzedaż tego sera – nie tylko w Polsce, ale również i w innych krajach. Obecnie struktura organizacyjna opiera się na tzw. conviviach, czyli zrzeszeniach ludzi, który wspierają wymienione wyżej założenia.

Dlaczego warto postawić na slow food?

Sygnał nasycenia trafia do mózgu dopiero po 15-20 minutach od rozpoczęcia posiłku. Wiele dzisiejszych badań skupia się na obserwowaniu konsekwencji szybkiego jedzenia. Szacuje się, że osoby, które się spieszą, są trzy razy bardziej narażone na nadwagę niż osoby jedzące wolniej.

Jak przestawić się na slow food?

Slow food to sposób żywienia, który wymaga rezygnacji z pewnych produktów. Na szybką przekąskę najlepiej wybrać sałatki bez śmietanowych sosów, rybę, kurczaka lub postawić na świeże warzywa. Lepiej zrezygnować z barów serwujących kuchnię orientalną (kebab, szybkie dania azjatyckie). Większość z serwowanych tam dań jest bardzo tłusta, ciężkostrawna i słona.

Słodkie i tłuste przekąski zawierają dużo cukru. Jego nadmierna ilość ma negatywny wpływ na działanie wszystkich narządów. Glukoza początkowo jest magazynowana w wątrobie w postaci glikogenu, a jej nadmiar zostaje zwracany do krwi w formie kwasów tłuszczowych, które zostają przeniesione do każdej części ciała i magazynowane w najmniej pożądanych przez nas miejscach. Przekąski tego typu nie dostarczają organizmowi tego, czego naprawdę potrzebuje, a my czujemy się syci tylko przez chwilę. Dlatego też warto z nich zrezygnować.

To samo dotyczy gazowanych napojów, które nie są ani zdrowe, ani niskokaloryczne. Niewiele wspólnego mają z owocami i niesłodzonymi sokami. Ich spożycie sprawia, że przybierasz na wadze, a organizm nie otrzymuje niezbędnej dawki witamin i minerałów.

Aby jeść wolniej, staraj się starannie przeżuwać pokarm, dokładnie go rozdrabniając. W trakcie posiłków wskazane jest również odkładanie sztućców oraz robienie drobnych przerw podczas jedzenia. Dobra rada i chyba przemawiająca do rozsądku – postaraj się upodobnić do Włochów, którzy są mistrzami w celebrowaniu posiłków. Ciesz się jedzeniem i postaw na slow food!

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3973680/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20351697/

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Domowe sposoby na mole spożywcze. Co zrobić, kiedy mole zalęgną się w kuchni?

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Ile trzeba odczekać po jedzeniu, aby iść pływać? I czy to naprawdę konieczne?

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Jak przechowywać owoce i warzywa, by zachowały świeżość?

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania

5 zdrowych przekąsek potreningowych. Przygotujesz je w kilka minut, a zapewnią energię na długo

Jedna rodzina wydaje tygodniowo na jedzenie 500 dolarów a inna równowartość jednego (!) dolara. Zobacz, czym się różnią ich stoły

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

Masz swoje comfort food?

„Dieta na masę”

Jesień = nalewki

Konserwu-jemy

Jaja – a co potem?