2 min.
Najnowsze
20.01.2021
Tenisistka zaszczepiła się poza kolejnością. By „odpracować” swój błąd, zgłosiła się do pomocy jako wolontariuszka
18.01.2021
Dlaczego lepiej używać szklanej butelki dla dzieci zamiast plastikowej? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
15.01.2021
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
15.01.2021
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
Cudze chwalicie, swego nie znacie – sama biję się w piersi. Zachwycając się tydzień temu skandynawskim miodem nie dostrzegłam świetnych słoiczków z przetworami i konfiturami powstającymi za miedzą. Niniejszym poprawiam się!
Zobaczcie, jakie to ładne – czekoladowe pasty
Źródło: Fimaro.pl
niebanalne konfitury – np. cytrynowa
Źródło: Fimaro.pl
powidła
Źródło: Fimaro.pl
miody (na zdjęciu głównym) i musy owocowe firmy Fimaro to sama słodycz, ale i niebanalne połączenia. Powidła z orzechami, wiśnia z kardamonem albo… smalec z curry lub z oliwkami, kaparami, pomidorami i czosnkiem to dzieło Anny Walczyńskiej. Korzystając z warzyw i owoców wyłącznie z gospodarstw objętych programem „Natura 2000” (unijnego programu ochrony natury), pani Ania i jej rodzina przetwarzają ręcznie (!) wszystkie te cudeńka według sobie tylko znanych receptur. Nie stosują ani konserwantów, ani barwników, można więc śmiało założyć, że trochę takich kalorii nie zaszkodzi wam tak bardzo, jak przemysłowe czekolady czy inne desery. Testowałam wiśnię z kardamonem i wiem, że na tym jeszcze nie koniec! Idealne np. do drożdżowego ciasta własnej roboty lub świeżej bagiety z masełkiem.
Źródło: Facebook.com
W podobnym duchu utrzymane są równie urodziwe przetwory Luks Pomady, czyli Manufaktury Wyrobów Naturalnych. Jej szczególną bronią są jednak nie powidła, a czatneje, czyli wytrawne i pikantne konfitury z takich produktów, jak pomidory czy rabarbar. Czatneje – zwane też z hinduska ćatni – mają najszersze zastosowanie właśnie w aromatycznej kuchni Indii i Wielkiej Brytanii. Nadszedł jednak czas, by przyswoić je w mięso- i serolubnej Polsce!
Źródło: Facebook.com
Czatneje idealnie komponują się z serami – i młodymi, i długo dojrzewającymi – a także z wędlinami, pasztetami czy pieczonymi mięsami. Przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy mogą wybrać je jako zadziorny dodatek do kanapek. Sama spałaszowałam słoiczek Orientalnego Rabarbaru (oczywiście nie naraz!), a Zielony Pomidor (to akurat konfitura) poszerzył moją miłość do pomidorowych kombinacji. Wszystkie przetwory Luks Pomady powstające z naturalnych składników są każdorazowo doprawiane i próbowane, więc żadne dwa słoiczki nie są identyczne. Sprawdźcie to!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

20.01.2021
Joanna Cesarz: Dlaczego mam się porównywać do Anji Rubik, jeśli nigdy nie będę wyglądać jak ona?

18.01.2021
Natalia Broniarczyk: Najczęstsze pytanie, jakie się pojawia, to: ‚czy jesteś pewna, że nie będziesz później żałować?’. Nie zadawajmy go

16.01.2021
Kim Cattrall: Bezsenność? To jakby trzytonowy goryl siedział mi na piersi

15.01.2021